धान : खलोदेखि आँगनसम्म

 मंसिर ४, २०७६ बुधबार १४:५:८ | उज्यालो सहकर्मी
unn.prixa.net

ललितपुर – बुङ्मतीकी चिनीमाया महर्जनलाई यतिबेला भ्याइनभ्याइ छ । खेतमा धान पाक्न थालेदेखि नै उहाँको चटारो बढेको हो । 

धान काट्नु, खलो बनाउनु, झार्नु, बोकेर ल्याउनु र आँगनमा सुकाउनु । खलोदेखि आँगनसम्म धेरै चरण पार गरेपछि मात्र धानलाई भकारीमा भण्डारण गरिन्छ ।
चिनीमायाले घर अघिल्तिर धान बत्ताइरहँदा बुङमतीकै हरिकृष्ण महर्जन खेतमा धान झार्दै हुनुहुन्थ्यो ।

उहाँहरु मात्र होइन, अहिले बुङमतिसहित काठमाण्डौ उपत्यकाका फाँटहरुमा धमाधम धान काट्ने, झार्ने र घर अगाडि आँगन र चोकमा सुकाउने काम भैरहेको छ ।

गाउँमाजस्तो शहरमा फराकिलो आँगन र खाली ठाउँ धेरै हुँदैन । त्यसैले धेरै सडकको किनारा तथा मन्दिरको चोक र खाली ठाउँमा धान सुकाउने गर्छन् ।

तस्बिर : विकास लामा

अन्तिम अपडेट: मंसिर १४, २०८१

उज्यालोका खबर फेसबुक, इन्स्टाग्राम, एक्स ट्वीटरयूट्युबमा हेर्न तथा उज्यालो रेडियो नेटवर्क ९० मेगाहर्जसँगै देशभरका विभिन्न एफएम रेडियोहरुबाट पनि सुन्न सकिन्छ । उज्यालोमा प्रकाशित तथा प्रसारित सामग्री यस संस्थाको स्वतन्त्र, निष्पक्ष र तथ्यमा आधारित सम्पादकीय नीतिबाट निर्देशित छन् र गल्ती नहोस भन्नेमा सचेतता अपनाएर तयार पारिएका छन् । प्रकाशन र प्रसारण भएका सामग्रीको विषयमा तपाईको गुनासो, प्रतिकृया र सुझावलाई हार्दिक स्वागत गर्दै गल्ती भएको पाईएमा तत्काल सच्याइने जानकारी गराईन्छ । उज्यालोबाट प्रकाशन तथा प्रसारण हुने सामग्रीको प्रतिलिपि अधिकार यस संस्थामा निहीत रहेकोले संस्थाको अनुमति विना समाचारको नक्कल उतार्ने, पुनरुत्पादन, प्रशारण वा फोटोकपी गर्न पाइदैन । कसैले त्यसो गरेमा कानूनी कार्वाही हुन सक्नेछ ।

तपाईको प्रतिक्रिया